2016. december 16., péntek

Megtértél-e?

Ha nincs benned egy óriási IGEN, válaszként erre a kérdésre, akkor bizonyára nem. Aki pedig nem érzi a megtérés szükségességét, annak szüksége van a megtérésre.

Egyszer egy menyasszony férjhez megy. Közeledik a nagy nap, de ő nem valami figyelmes, kilötyögteti kávéját az asztalára és addig tesz-vesz, amíg beleteszi a menyasszonyi ruháját. Amikor rákerül a ruha meglátja a jól látható helyen éktelenkedő kávéfoltot. Vajon hogyan fog reagálni a menyasszony, amikor nincs idő cserére vagy tisztításra? Nincs az a menyasszony, aki ne fakadna sírva attól a tudattól, hogy foltos ruhában kell megjelennie a vendégsereg előtt. Mivel foltos ruhában nem jelenhet meg, egyetlen lehetősége van: késni és a lehető leghamarabb kitisztítani a ruhát. De mi van, ha szárítás közben kiégeti vasalóval az anyagot? Nem jobb lett volna ha gondos menyasszonyként ruháját egy tiszta helyen tartotta volna, mindentől óvva, nem engedve közel hozzá senkit és semmit, ami tönkreteheti?

Az első tanítványok nagyon is értették, hogy mit akar mondani az Úr, amikor ezt mondja: "Szentek legyetek, mert én, az Úr, a ti Istenetek, szent vagyok", mert ismerték Jézust, látták miként viselkedik, beszél. Nem hiába nevezték és tekintették egymást szenteknek, mert akként viselkedtek és cselekedtek. Nem véletlenül jelenik meg az egymásnak írt levél címzésében a "Krisztus Jézusban hívő szenteknek" kifejezés.

Érdemes magunkra gondolni, érdemes megvizsgálni, hogy milyen a mi mennyei ruhánk? Van rajta valahol folt? Nem jobb most keresni valakit, aki képes megtisztítani a ruhát minden folttól? Az a megtérés, hogy megértem: tisztán kívánja látni a Vőlegény a Menyasszony ruháját. Nem lehet rajta egyetlen folt, egyetlen pötty, de még egyetlen gyűrődés sem. Az olyan drága ruhának, aminek minden megárt, külön állványa van és külön szobában őrzik, zárt ajtók mögött, nehogy valaki vagy valami tönkretegye. Az ember amikor megtér, akkor tudatosul benne, hogy Isten egy tökéletesen tiszta ruhát ajánl fel és Jézus segít is tökéletes tisztán őrizni ezt a ruhát. Ezt a ruhát csak úgy veheti magára a menyasszony, ha megmosakszik. Ha igazán meg akarja örvendeztetni vőlegényét, akkor valami szép ajándékot is készít a jövendőbelijének. De mi mást adhatunk, mint amink van: a cselekedeteinket, időnket és szeretetünket, azt, hogy hangoztatjuk, hogy a menyegző nemsokára itt van és a vőlegény érkezik, elközelített a mennyek országa. Akik nem tartják rendben ruhájukat, bizony szégyenkezni fognak. Onnan fogod tudni, hogy megtértél, mert attól kezdve felvállalod, hogy Jézus a te Megváltód és ki mersz állni bármilyen körülmény között és ki mered ezt jelenteni, még akkor is, ha az életedbe kerül, mert azt mondta Jézus, hogy aki "vallást tesz rólam az emberek előtt, arról majd én is vallást teszek mennyei Atyám előtt, aki pedig megtagad engem az emberek előtt, azt majd én is megtagadom mennyei Atyám előtt" (Máté 10:33).

Nézzük, hogy ki és miért hirdette a megtérést a tanítványok lejegyzései alapján.

Azokban a napokban megjelent Keresztelő János, és ezt hirdette Júdea pusztájában: "Térjetek meg, mert elközelített a mennyek országa!" (Máté 3:1-3)

Amikor Jézus meghallotta, hogy Jánost fogságba vetették, visszatért Galileába. (...) Ettől fogva kezdte Jézus hirdetni: "Térjetek meg, mert elközelített a mennyek országa." (Máté 4:12,17)

Miután Jánost fogságba vetették, elment Jézus Galileába, és így hirdette az Isten evangéliumát: "Betelt az idő, és elközelített már az Isten országa: térjetek meg, és higgyetek az evangéliumban." (Márk 1:14-15)

A tanítványok pedig elindultak, és hirdették az embereknek, hogy térjenek meg; sok ördögöt kiűztek, sok beteget megkentek olajjal és meggyógyítottak. (Márk 6:12-13)

Péter így válaszolt: "Térjetek meg, és keresztelkedjetek meg valamennyien Jézus Krisztus nevében, bűneitek bocsánatára, és megkapjátok a Szentlélek ajándékát. Mert tiétek ez az ígéret és gyermekeiteké, sőt mindazoké is, akik távol vannak, akiket csak elhív magának az Úr, a mi Istenünk." (Ap. csel. 2:38-39)

Tartsatok tehát bűnbánatot, és térjetek meg, hogy eltöröltessenek a ti bűneitek; hogy eljöjjön az Úrtól a felüdülés ideje, és elküldje Jézust, akit Messiásul rendelt nektek. (Ap. csel. 3:19-20)

Zeusz papja pedig, akinek a temploma a város előtt volt, bikákat és koszorúkat vitt a kapuk elé, és a sokasággal együtt áldozatot akart bemutatni nekik. Amikor meghallották ezt az apostolok, Barnabás és Pál, ruhájukat megszaggatva a sokaság közé futottak, és így kiáltottak: "Emberek, miért teszitek ezt? Mi is hozzátok hasonló emberek vagyunk, és azt az evangéliumot hirdetjük nektek, hogy ezekből a hiábavaló dolgokból térjetek meg az élő Istenhez, aki teremtette az eget és a földet, a tengert és mindent, ami bennük van. (Ap. csel. 14:13-15)

A tudatlanság időszakait ugyan elnézte Isten, de most azt hirdeti az embereknek, hogy mindenki mindenütt térjen meg. (Ap. csel. 17:30)

"Beteljesedik rajtuk Ézsaiás jövendölése: Hallván halljatok, de ne értsetek, látván lássatok, de ne ismerjetek! Mert megkövéredett e nép szíve, fülükkel nehezen hallanak, szemüket behunyták, hogy szemükkel ne lássanak, fülükkel ne halljanak, szívükkel ne értsenek, hogy meg ne térjenek, és meg ne gyógyítsam őket." (Máté 13:14-15)

A tizenegy tanítvány pedig elment Galileába arra a hegyre, ahova Jézus rendelte őket. Amikor meglátták őt, leborultak előtte, pedig kétségek fogták el őket. Jézus hozzájuk lépett, és így szólt: "Nekem adatott minden hatalom mennyen és földön. Menjetek el tehát, tegyetek tanítvánnyá minden népet, megkeresztelve őket az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek nevében, tanítva őket, hogy megtartsák mindazt, amit én parancsoltam nektek; és íme, én veletek vagyok minden napon a világ végezetéig." (Máté 28:16-20)

Végezetül érdemes arról is szót ejteni, hogy a keresztelés görög megfelelője a bemerítés, víz alá merítés. Ha valaki teljesen tiszta akar lenni, annak nem elég csak a homlokát megmosnia, bele kell bizony merülnie a vízbe, ahogy Jézus is megtette. "Aki megfürdött, annak csak arra van szüksége, hogy a lábát mossák meg, különben teljesen tiszta" (János 13:10). Ez az engedelmesség első lépése. Jézusnak is ez volt az első lépése (mert úgy illett, hogy betöltsön minden igazságot), de nekünk is az kell legyen. Nincs más út.